18-årsgaven resulterte i verdensmestertittel

Jone Ryste-Svanes (18) kan titulere seg som verdensmester etter å ha dradd opp en skrei på over 20 kilo i havet utenfor Svolvær lørdag.

– Det er helt vilt. Det er aller første gang jeg er på skreifiske, og på båten vi var ble det tatt en eneste skrei hele dagen. Jeg sliter med å tro at jeg er verdensmester, sier 18-åringen fra Bergen, som i kveld også er litt konge av Lofoten.

Storfiskeren fikk tur til Svolvær og VM i skreifiske i 18-årsgave av foreldrene i september i fjor. VM gikk altså av stabelen i dag, med både Jone, mor og far på startstreken. Sammen med fire-fem andre fiskere fikk de tre plass på en av de innleide fiskeskøytene som arrangøren stiller med.

Ambisjonene i konkurransen var ifølge Jone selv ikke voldsomme, men familien er en fiskeglad gjeng, og de hadde naturlig nok gledet seg mye til å få oppleve det berømte skreifisket i Lofoten for aller første gang. Hva dagen skulle bringe kunne de likevel aldri ha forestilt seg.

Vel ute på sjøen fikk nemlig Jone napp kloss i bunn, på en Søvik Røst-pilk i blå og sølv som han hadde fått anbefalt av de dyktige folkene på Norsk Fletteri i Bergen. Søvik Røst er en pilk med lavt tyngdepunkt, som synker raskt i sterk strøm og vind. Og utenfor Svolvær blåste det friskt under årets VM.

– Jeg fisker mye om sommeren på hytten i Volda, så jeg har fått mye fisk opp gjennom. Rekorden før i dag var rundt 7-8 kilo, men den ble altså ganske godt slått nå, forteller fiskeren.

Fisken som tok pilken hans, viste seg nemlig å være av den grove sorten.  Ifølge fangstmannen selv var det hardt å sveive allerede fra starten av, men et stykke oppe i sjøen ble det virkelig blytungt.

 – Det var en skikkelig jobb å få den opp, men det gikk greit. Og det ble veldig god stemning om bord da vi så hvor stor den faktisk var. Alle i båten ble helt ville, forteller han.

Skreien veide over 21 kilo i båten, men etter bløgging endte den på 20,4 kilo under den offisielle innveiingen. At fisken skulle bli den største i hele VM, blant over 400 deltakere, hadde hverken Jone selv eller foreldrene hans sett for seg.

Men det ble den altså. Og nå i kveld ble den 18 år gamle storfiskeren hyllet på scenen på kaien i Svolvær, foran et feststemt publikum på mange hundre mennesker. Etterpå stod folk i kø for å gratulere den unge, nybakte verdensmesteren i skreifiske. Det manglet heller ikke på folk som ville ta bilde av- og sammen med 18-åringen.

– Jeg er ikke akkurat vant til slik oppmerksomhet, men dette var en helt fantastisk opplevelse. Jeg tror vi er litt i sjokk hele familien, gliser han.

Verdensmesteren får både medalje og diplom for seieren sin. Premien inkluderer også flere kunstverk i porselen og glass, laget av lokale kunstnere. Prey Jig Stick-en sponset av Seeberg falt også i meget god smak.

Jone Ryste-Svanes får ellers navnet sitt på plaketten under den store Gulltorsken fra Galleri Skrei i Svolvær, en premie som stilles ut i stedet for å bli med vinneren hjem.

I tillegg til alt dette vinner Jone en guidet heldagstur med Kay-Arne Kuntsen ut fra Kvarøy Sjøhus. Det er en premie alle med antydning til interesse for rått havfiske bør få vann i munnen av å tenke på.

VERDENSMESTER: 18 år gamle Jone Ryste-Svanes med det synlige resultatet på at han er årets verdensmester i skreifiske. (Foto: Endre Hopland)
  • Dette produktet har flere varianter. Alternativene kan velges på produktsiden

    Søvik Røst

    Fra kr 149,00kr 259,00

Relaterte Innlegg

ForsideKategorierØnskelisteKontoKategorier
Søk