Rudi og Tony fikk 93-kilos Vestlandskveite

Brødrene Rudi og Tony Ellingsen Nilsen fikk seg en opplevelse for livet nå i helgen. Utenfor hytten i Solund rett nord for Sognefjorden, begynte nemlig bunnen å bevege seg.

– Etter drøyt to timers fiske beit det. Først stod alt helt stille, og vi var sikre på at vi satt i bunn. Så kjente vi bevegelse i snøret, og da skjønte vi alvoret, forteller Rudi Ellingsen Nilsen.

Sammen med Tony, den ene av to trillingbrødre, benyttet han tropevarmet tidlig i september ute i havgapet, på jakt etter stor fisk. Og stor fisk ble det. Veldig stor!

– Det var helt sinnssyke forhold på sjøen, med over 20 grader og speilblankt hav. Vi fylte bøtten med makrell kvelden i forveien, og pakket niste for en 12-timersdag på havet lørdagen. Men det ble altså bare noen timer utpå, forteller Nilsen.

De to fisket med en hjemmelaget Fireball-rigg, bestående av et selvlysende Søvik Universalhode, treble-stinger og fortom med Søvik Lightsleeve og Søvik Waterlight. Etter et par timers fiske hugg det altså, og den neste gode timen fikk brødrene fra Frekhaug nord for Bergen jobbe knallhardt med en av havets virkelige kjemper.

– Hun durte til bunns gjentatte ganger, og var råsterk. Vi skjønte tidlig at det var en stor fisk, men først etter 70 minutter fikk vi henne til overflaten og om bord. Da var vi begge sjokkerte, sier Nilsen.

Fiskeinteressen i familien Ellingsen Nilsen har alltid vært der. Med familie fra Utvær lengst vest i havet, og hytte i Solund helt ute i havgapet, har det blitt mange timer med stang og snelle på hele familien på åtte gjennom oppveksten.

– Vi er fem brødre og en søster som alle er aktive gjennom sesongen med både fisking, og krabbe- og hummerfangst. Vi har fulgt med på Fiskeskolen siden starten, og har fått mye inspirasjon derifra. De siste fem årene har vi virkelig gått inn for havfiske, og da spesielt på jakt etter kveite. I løpet av disse årene har vi fått ni kveiter mellom 8 og 30 kilo, men ingenting i nærheten av denne her, forteller han.

Det ble vendereis etter at kjempefisken havnet i båten, og vel inne i naustet stoppet vekten på fantastiske 93 kilo. Kveite over to meter skal etter lovverket alltid settes ut igjen, men denne var ikke helt der oppe med sine 190 centimeter. Likevel er det utvilsomt en av de største kveitene som er tatt på stang i Sør-Norge de siste tiårene.

Kveitecampene i nord opererer gjerne med fang og slipp på all fisk over 130- eller 150 centimeter, men dette er campene sine egne regler. Etter lovverket er det ingenting i veien for å ta større fisk enn dette til mat. To meter er altså maksgrensen for hva en har lov å ta etter norsk lovgiving, da fisk over dette er regnet som uegnet til menneskemat på grunn av høye konsentrasjoner av miljøgifter.

Rudi Ellingsen Nilsen svever fremdeles litt etter helgens knallharde tak. En fangst som dette rett utenfor hytten føles nesten uvirkelig.

– En helt spinnvill opplevelse som vi unner alle som driver med havfiske å få oppleve en gang. En storkveite på nærmere 100 kilo er en drøm som går i oppfyllelse. Uten tvil livets fisk, sier han.

  • Dette produktet har flere varianter. Alternativene kan velges på produktsiden

    Søvik Universalhode Selvlysende

    Fra kr 179,00kr 269,00
  • Dette produktet har flere varianter. Alternativene kan velges på produktsiden

    Owner ST-66 4x Needle Point (5666 TN)

    Fra kr 225,00kr 299,00
  • Dette produktet har flere varianter. Alternativene kan velges på produktsiden

    Prey Leader

    Fra kr 129,00kr 429,00
  • Dette produktet har flere varianter. Alternativene kan velges på produktsiden

    Søvik Light Sleeve

    Fra kr 75,00kr 99,00
  • Dette produktet har flere varianter. Alternativene kan velges på produktsiden

    Søvik Waterlight

    Fra kr 65,00

Relaterte Innlegg

ForsideKategorierØnskelisteKontoKategorier
Søk