Anders fikk to sjeldne haier på under en halvtime

Anders Kristoffersen fra Langesund trodde knapt sine egne øyne da han dro opp to eksemplarer av den sjeldne fisken hvitflekket glatthai – med 20 minutters mellomrom.

Den kalde vinteren har gjort det mulig å fiske på sjøisen mange steder i Norge, blant annet på Eidangerfjorden i Porsgrunn. Her er det mange som har vært ute og prøvd seg nå etter jul, blant annet Anders Kristoffersen fra Langesund. Han slo like godt til med ikke bare en, men to eksemplarer av en art som knapt er tatt i Norge tidligere.

– Jeg trodde det nesten ikke selv, forteller Kristoffersen, som slett ikke er ukjent med hverken forskjellige arter eller for den saks skyld haier. Hvitflekket glatthai på stang i Norge er likevel såpass sjelden at Kristoffersen bør vurdere å levere en ekstra Lotto-kupong.

Fiskeren hadde hatt agn i sjøen i noen timer da det nappet på stangen hans. Opp kom det en liten «pigghå» uten pigger. Slikt er alltid veldig spennende for artsjegere, og det tok ikke mange sekundene før Kristoffersen skjønte at han satt med en hvitflekket glatthai i fanget.

Den vesle haiarten finnes i kystområdene i Øst-Atlanteren, fra Kanariøyene og opp til Nordsjøen. Fangster i Norge er likevel veldig sjeldne. Fram til våren 2020 fantes det under 10  observasjoner her til lands, men den ble registrert i Oslofjorden så tidlig som i 1887.

Det er ikke registrert noen offisiell norgesrekord på arten, men det eksisterer et par tilfeller av stangfangede eksemplarer. Disse er likevel ekstremt sjeldne. Noe som gjør historien til Kristoffersen enda mer spesiell. Han var nemlig ikke ferdig for dagen.

– Etter at fisken var satt tilbake igjen, tok jeg en telefon til kompis Daniel Andersen for å fortelle om det hele. Mens jeg pratet med han, runnet det godt på den andre stangen, også. Og opp kom det utrolig nok enda en glatthai, forteller han.

Lyn i en flaske to ganger, med 20 minutters mellomrom, det lar seg høre. Kristoffersen måtte ellers se ekstra godt på hai nummer to, da denne hadde mindre synlige flekker enn den første. Han mangler nemlig gråhai på artslisten sin, en litt vanligere art enn hvitflekket glatthai, men fremdeles en raritet i Norge. Det ble likevel med en ny art denne dagen, i to eksemplarer.

Begge fiskene tok på bunnmeite med slep og makrellstrimmel, rigget på en Owner SSW-krok i størrelse 5/O. Stangen Kristoffersen brukte var en Lawson Norwegian Heavy 135.

Relaterte Innlegg

ForsideKategorierØnskelisteKontoKategorier
Søk