Andreas Aanerud Johansen kan mer om det å lure store fisker til hugg enn de aller fleste her til lands, men gjeddefisket høsten 2019 har likevel vært i særklasse.
Av: Endre Hopland
Andreas Aanerud Johansen er innehaver av norgesrekordene på både mort og vederbuk, med to fantastiske fisker på henholdsvis 1,16 kilo og smått utrolige 3,94 kilo. Det er likevel kjempene som har slike fisker på menyen som interesserer han aller mest – storgjeddene. Hver høst bruker han mye tid på jakt etter de aller største, og i oktober 2016 landet han et prakteksemplar på 131 centimeter og hele 17,34 kilo. Fisken fikk friheten tilbake etter veiing, måling og fotografering. Nokså nøyaktig tre år senere, nærmere bestemt på septembers siste dag, fant den samme fisken Johansens agn på ny.
– Denne dagen fisket jeg fra 07.00 om morgenen, og hadde ikke så mye som et napp hele dagen. Jeg var egentlig på vei tilbake til bilen, da jeg gjorde en sving innom et område jeg hadde sett bra med agnfisk på tidligere på dagen. Umiddelbart spottet jeg en gjedde som jaget agnfisk på sidescanen til høyre for båten. I slike tilfeller hugger det ni av ti ganger. Ti sekunder senere hugg det på den ene høyrestangen, med en gjedde på litt over 10 kilo som resultat, sier Johansen.
Etter veiing, måling og gjenutsetting, fortsatte han fisket i det samme område, og ganske snart fikk han enda en fisk over den magiske 10-kilosgrensen, denne bare noen hundre meter unna der den første hugg.
– Akkurat i dette vannet liker jeg å dorge etter gjeddene. Jeg bruker forholdsvis store agn, både gummi og agnfisk, og jeg kjører stort sett ganske sakte. Jeg tror nemlig at de store gjeddene stort sett ikke gidder å angripe små agn, men heller tar noe sort som kommer svømmende i sakte fart. Jeg bruker ellers ekkoloddet aktivt, og leter etter ansamlinger med agnfisk. Det som er viktig her er å finne agnfisk i riktig størrelse. En stim med brasme eller annen stor agnfisk er mye mer interessant enn store stimer med småfisk. Her er sidescan et meget godt hjelpemiddel. En annen ting som er smart er å kjøre over området på nytt dersom du får gjedde eller har hugg. Det står ofte flere i det samme området, forteller han.
Etter to tiplussere i løpet av veldig kort tid, fortsatte Johansen selvsagt fisket på plassen, og akkurat i det sola kikket frem fra bak en, hugg det tungt for tredje gang på en time.
– Jeg kjente raskt at det var en stor fisk, så jeg stoppet båten og sveivet fisken rolig inn. Fighten var ikke all verden, og den gjorde ingen voldsomme krumspring. I stedet holdt den seg langs bunnen stort sett hele tiden, sier han.
Vel oppe i båten ble fisken veid målt til 131 centimeter og veid til 15,4 kilo. Dette er en enorm gjedde uansett hvor i verden en befinner seg, men den har altså vært tyngre. Det viste seg nemlig kjapt at det var den samme fisken som Johansen fikk tre år tidligere.
– Den gang var den vesentlig feitere, og veide hele 17.34 kg. Fisken ble også tatt av Petter Støttum i 2013. Da veide den litt over 16 kilo. Dette er en meget gammel fisk som ikke har vokst mer enn en centimeter i løpet av seks år. Det at vekten har gått ned kan tyde på at den er i ferd med å bli for gammel, men det kan også skyldes sesongvariasjoner. Mange av gjeddene jeg fikk i løpet av høstens satsing var relativt slanke, så det kan fort hende at den er flere kilo tyngre allerede, forteller den Oslo-bosatte Kongsvinger-mannen.
Utenom de tre store som altså hugg i løpet av en meget hektisk time, ble det en gjedde på 9+, en på 10+ og en på 13+ på Johansen i løpet av høstens satsing. De siste dagene hadde han også med seg et par kompiser som også landet hver sin storgjedde på henholdsvis 9+ og 11+.
– Vi har rett og slett hatt et helt sinnssykt fiske, konkluderer Johansen.
Johansen har mange timer i dette vannet gjennom en årrekke, og han legger ikke skjul på at det ligger mye innsats bak hver storfisk.
– Det gjelder å fiske på de rette stedene, under de rette forutsetningene og med de rette agnene. Her er det så mange faktorer som spiller inn at jeg aldri kommer til å bli utlært, men vi er en gjeng som har knekt noen koder når det gjelder hvordan man selektivt kan fiske etter de store. Siden rundt halvparten av gjeddene vi fikk under høstens satsing veide over 10 kilo, så noe gjør vi jo noe rett, forteller han.
Johansen bruker BFT sine Big Catch Heavy-trollingstenger når han er på gjeddejakt, i tillegg til sylskarpe kroker fra Owner.
– Når man fisker relativt sakte er det veldig viktig at krokene er sylskarpe, og at stengene har rygg nok til å få kjørt krokene inn. Jeg går en del ned på krokstørrelsen sammenlignet med originalkrokene slik at jeg minimerer krokskadene på fisken. Lenke, ekstra splittringer eller gjennomløpssystem sørger ellers for god kroking med store baits og små kroker. Jeg nøler heller ikke med å klippe krokene hvis de sitter litt vanskelig til. En skikkelig lang avbitertang og mengder med reservekrok er derfor en selvfølgelig del av utstyret mitt, forteller han.
Kjempefisken på 15,4 kilo fikk, på samme måte som i 2016, friheten tilbake også i år. Forhåpentligvis dukker den opp igjen også på et senere tidspunkt, da kanskje over den nesten umulige 20-kilosgrensen.
– Jeg tror alle fisker over 130 centimeter i denne sjøen har potensial til å bikke 20 kilo, men det er dessverre ikke mange av dem. Denne ene gjedda står jo for halvparten av 15-plusserne jeg vet om fra denne sjøen de siste årene, så vi er avhengige av at alle gjeddene uti der blir tatt godt vare på. Det tar mange år for en gjedde å gå fra 120 til 130 centimeter, men jeg tipper 20-kilosen blir tatt innen fem år, i en av de store sjøene på Østlandet, sier han.