Fikk størje på 333 kilo – den største, stangfangede størja som er veid inn i Norge

Etter et snørebrudd og en rettet krok, lyktes Jarle Kostøl, Frank Ronny Johansen og Knut Einar Havn i A-Team Trolling på tredje forsøk. Størja de tok i Skagerrak er også det tyngste, stangfangede eksemplaret av arten som noen gang er veid inn i Norge.

– Det er nesten helt uvirkelig, og jeg sliter litt med å forstå det fremdeles. Men det var utrolig moro å lykkes. At fisken i tillegg var så stor var en fantastisk bonus, sier Jarle Kostøl.

For andre året på rad har som kjent et tyvetalls fisketeam fått tillatelse av Fiskeridirektoratet til å fiske etter makrellstørje med stang på en felles kvote i norske farvann. Fisket er først og fremst fang-og-merk i tett samarbeid med Havforskningsinstituttet, men hvert av de godkjente teamene kan også høste en fisk til forskning og eget bruk. Salg av størjekjøtt er strengt ulovlig.

Kostøl, som var en del av Morten Ruuds mannskap under fjorårets størjefiske, kom i kontakt med A-Team-skipper og teamleader Frank Ronny Johansen gjennom felles bekjente, og ble en del av dette størjeteamet foran årets fiske. Denne sesongen har det så langt blitt tre langhelger ute i Skagerrak på jakt etter verdens sterkeste fisk, og i helgen ble det altså skikkelig uttelling.

– Dette var den åttende turen på sjøen etter størje i år, fordelt på tre fiskehelger. Vi har hatt fisk på begge de foregående helgene også, men den ene kappet snøret og den andre rettet ut originalkroken som stod på spreaderbaren. Vi var derfor veldig lettet da vi endelig kunne sikre denne fisken, forteller Kostøl.

Seks mann

Denne dagen var seks av båtene som deltar i det norske stangfisket etter makrellstørje ute på feltet mellom Norge, Danmark og Sverige. Det var ganske mange fiskeobservasjoner i løpet av dagen, men lite fisk som ville hugge. Kostøl satt selv og spiste matpakken sin da det plutselig hylte i snellen over hodet hans. Sekundet før hadde han sett en diger fisk angripe den grønne stingeren bak det rosa blekksprutskjørtet som ble slept bak båten.

– Fisken tok nok 400-500 meter med snøre i det første utraset, og så kunne jobben begynne. Knut Einar og jeg kjørte fisk på tur, mens Frank Ronny styrte båten. Det ble en hard kamp, men til slutt fikk vi sikret den langs båtsiden. Vi fikk også assistanse av Team Blega da fisken skulle opp på dekk, sier Kostøl.

At det var en stor størje karene hadde fått på kroken skjønte de kjapt, men at den skulle være så stor som dette skjønte de først da fisken skulle opp på tørt land.

– Vi ble enige om at det var mest fornuftig å få den opp i båten til Team Blega, men det var ikke bare enkelt. Først når seks mann tok i det de maktet, fikk vi den opp på dekk. Da først innså vi hvor massiv den faktisk var, forteller Kostøl.

Fire torsk i magesekken

Vel inne på land ble størja veid til hele 333 kilo, fordelt på 268 centimeter. Fisken var da bløgget, så at den veide 340 kilo da den hugg er nok bare et forsiktig estimat. Dette er den tyngste, stangfangede makrellstørja som noen gang er ført i land i Norge. Det ble merket lengre fisk under fjorårets fiske, men eksakt vekt på disse vet en naturlig nok ikke. A-Team kommer derfor til å sende norgesrekordkrav på fangsten.

– Akkurat det er jo ikke det viktigste, men det er jo veldig moro at når en først lykkes så er fisken så diger. Selv er jeg ingen ihuga toféjeger, og jeg hadde nok ikke brukt 50 000 på å reise til Canada for å fiske etter disse fiskene, men å få oppleve et slikt fiske her hjemme synes jeg er fantastisk. Nå når vi har fått denne fisken blir det nok likevel til at vi gir oss for i år. Jeg ser ikke for meg at vi topper dette her med det første, gliser fiskeren.

https://the-a-team1.blogspot.com/A-Team Trolling fisket med fire Prey OffshoreHUnter 130lb+-stenger i Skagerrak denne sesongen. Stengene er utstyrt med 80-Wide-sneller og fylt opp med Lawson Tuna Braid. Karene har fisket med spreaderbarer i forskjellige farger alle dagene de har vært ute på feltet.

En liten fun fact på tampen: Størja A-Team Trolling landet i helgen hadde fire fine torsker på tre-fire kilo i magesekken, så de som tror at størjene bare jager pelagisk etter makrell og horngjel må pent tro om igjen.

I playeren under kan du se A-Team Trolling sin egen film fra størjefangsten.

Relaterte Innlegg

ForsideKategorierØnskelisteKontoKategorier
Søk