I helgen ble det første av det som foreløpig ligger an til å bli ni kurs i makrellstørjefiske av stabelen i Bergen. Kursholder og Big Game-guru, Morten Ruud, tror på god kvalitet under årets størjefiske.
Av: Endre Hopland
– Målsetningen er at deltakerne etter dette kurset skal være godt nok skolert til å kunne delta som mannskap under stangfiske etter størje, sier Morten Ruud, som sammen med mannskapet tilknyttet Team Offshore Hunter landet, tagget og satte tilbake tre makrellstørjer vest av Øygarden under merkefisket i fjor høst.
Les også: Lars skrev sportsfiskehistorie – fikk håbrann og størje på samme tur
I fjor fikk fire team delta i stangfisket etter størje her til lands, med målsetning om å tagge og sette tilbake så mange fisker som mulig. Ett tonn av den norske totalkvoten var satt av til stangfangst, men dette gjaldt altså død fisk. Samtlige av de fire fiskene som ble landet, ble satt uskadd tilbake igjen med en spagetti-tag i ryggen.
Hvordan fisket blir etter den i utgangspunktet fredede arten i 2020 er ennå uvisst, men det jobbes for at en større flåte av stangfiskebåter skal få delta med en større andel av totalkvoten. Det vil si at det også vil være mulig å fiske størje for personlig matauk dersom en får godkjenning til fiske. Hovedfokuset vil likevel være på tagg og slipp.
Les også: Emil landet størje på 200 kilo i løpet av 23 minutter
Detaljene rundt årets fiske er ikke på langt nær klare, og det blir de uansett ikke før eventuelle godkjenninger er på plass. Slikt tar vanligvis tid. Forberedelsene til stangfisket etter størje er likevel i gang, og i helgen gikk altså det første kurset i makrellstørjefisket i Norge, Skandinavia og antagelig også hele Europa av stabelen.
Til sammen 13 kursdeltakere og tre representanter fra Havforskningsinstituttet var samlet i Bergen for to dager med massevis av størjeteori og praksis i regi av Morten Ruud. På dag en ble alt relevant stoff gjennomgått, før det ble avlagt teoriprøve på slutten av første dagen. På dag to var det praktisk fiske som stod for tur, vel og merke på tørt land, med fokus på stenger, sneller, liner, fortommer, kroker, crimping, seletøy, løfteteknikker og ikke minst knuter.
Les også: Nok en makrellstørje på Prey OffshoreHunter
– Jeg synes første kurs gikk rimelig bra, og jeg tror folk lærte mye. Målet med kurset er særlig å løfte det tekniske nivået betydelig, og på denne måten minimere linebrudd, skjøtbrudd, stangbrudd og slike ting. Riktig stand up-teknikk er også svært viktig. Tanken er jo at alle som er på kurs skal få delta under fisket også, sier Ruud.
Utfordringen både under satellittmerkingsprosjektet i 2018 og spagetti-tag-prosjektet i 2019 var å få nok folk til å kunne fiske. I 2018 ble 25 team godkjente for fiske, men mange av disse møtte aldri opp og en del trakk seg da de også fikk godkjenning til å delta i det dansk/svenske prosjektet der fiske med levende agn var tillatt.
Hos våre naboer ble det landet og tagget massevis av fisk. Her hjemme ble det landet to og tagget to, fordelt på de ni båtene som faktisk var på sjøen i løpet av prosjektperioden.
Les også: Størje nummer tre til Team OffshoreHunter
I 2019 ble ni av søkerteamene godkjent for størjefiske, men bare fire fikk delta. Ruud hadde den klart største mannskapspoolen på rundt 20 fiskere, der de aller fleste, samt noen nødreserver, måtte i aksjon i løpet av høstens fiske. De resterende tre teamene hadde mindre mannskap og færre fiskedager.
Enrico Wyrwa og hans mannskap landet og tagget fjorårets første størje, mens Ruud og co. fikk fisk nummer nummer to, nummer tre og nummer fire.
I år er altså håpet og planen at flere båter skal få delta, og at det skal være godt kvalifisert mannskap, i alle fall teoretisk og tørrtreningsteknisk, i alle teamene.
Les også: – Bruk skikkelig utstyr som tåler stor fisk
– Så langt er mellom 100 og 130 påmeldt de ni kursene vi har satt opp. Jeg har noen ledige plasser på Sund Folkehøyskole i Grong, i Kristiansund, på Eidsvoll og muligens også i Arendal. Kursene i Ålesund og Trondheim er fullbooket, sier Ruud.
Dersom du er interessert i å delta, kan du sende en melding til Morten Ruud på telefon 900 93 365, eller en PM på Facebook-siden til OffshoreHunter Morten.