Siden snøret fikk fart på seg bak båten til Team Blega Southern Tuna 15. august, har det blitt tatt ni makrellstørjer på stang i det norske rekreasjons-, merk- og slipp-fisket. Fire av disse er merket og satt tilbake igjen.
Av: Endre Hopland
– Fem makrellstørjer er landet og fire merket og satt tilbake igjen. En av disse er også satelittmerket. Det er fantastisk bra, og Havforskningen har fått mange gode prøver og mye verdifull data. Fisket er allerede en suksess, sier prosjektleder Maja K. Rodriguez Blix i Fiskeridirektoratet.
Som tidligere skrevet er den norske totalkvoten på makrellstørje i år satt til 312 tonn. Av disse er ett tonn satt av til merk- og slipp, mens fem tonn er reservert det historiske rekreasjonsfisket som nå er i gang for fullt.
Til sammen 24 team er godkjente for å delta i stangfisket etter verdens sterkeste fisk, hvorav 18 kan fiske både på merk- og slipp-kvoten og på rekreasjonskvoten. Inntil de fem tonnene er fisket opp, kan hver båt høste en fisk.
Disse størjene, som altså uansett hadde blitt høstet som en del av den norske totalkvoten, bidrar med viktige vevsprøver til Havforskningen, mens det øvrige kjøttet fordeles på teamet som fanget fisken. Videredistribusjon av dette er ulovlig.
I løpet av den første uken med aktivt stangfiske etter makrellstørje, landet først Team Blega Southern Tuna en fisk, før Team Abu Technotroll fulgte opp like etter. Begge disse ble tatt i Skagerrak, og ført i land i Grimstad.
Team Big1 tok årets første størje på Mørekysten, antagelig den første lovlig stangfangede størja fra området noen gang. Kampen med kjempefisken varte i underkant av tre kvarter, og dette ble også den første størje som ble tagget med floymerke og satt uskadd tilbake under årets fiske.
Siden åpningsuken har altså ytterligere seks fisker blitt fanget, hvorav tre har måttet bøte med livet og tre har blitt merket og satt tilbake igjen. I tillegg er det flere team som har tapt kampen mot råsterke kjempefisker. Størjene som er veid har lagt på mellom 216 og 327 kilo, med lengder fra 238 til 280 centimeter.
Mange av det 24 teamene som fisker i Norge i år, kjører de nye Prey OffshoreHunter-stengene fra Seeberg. Dette er den første norskutviklede størjestangen noen gang, og den er bygget i tett samarbeid med den levende Big Game-legenden Morten Ruud, som også deltar i årets fiske.
I Danmark og Sverige fanges og merkes det langt mer størje enn her, men her fiskes det også med levende agn. Dette er ekstremt mye mer effektivt enn trollingfisket som bedrives i Norge. Likevel er det altså tatt ni fisker i norske farvann allerede. Dette er prosjektleder Blix meget fornøyd med.
– Det er rett og slett veldig bra jobbet av alle som deltar, både de som har fått fisk og de som ikke har fått noe enda. Så langt er vi veldig fornøyde, sier hun.
Totalt er i overkant av ett tonn av den fem tonn store rekreasjonsfiskekvoten tatt i løpet av de første to og en halv ukene med fiske. Tre forskjellige team har så langt merket og satt tilbake fisk, mens minst tre team har fått mer enn en fisk. De teamene som allerede har høstet en størje, fisker nå utelukkende merk- og slipp.
(Alle foto: Espen Hamborg/Team Offshore Hunter)