Sebastian fikk lange på 190 cm fra 14-fots jolle

I stummende mørke og med god vind om baugen, kroket Sebastian Rinaldo Pedersen en enorm fisk i dypet utenfor Bud i Møre og Romsdal.

Av: Endre Hopland

Sebastian Rinaldo Pedersen er et velkjent navn i det norske artsfiskemiljøet. Med hele 137 forskjellige arter tatt på stang i Norge, og en helt unik evne til å finne godt skjulte fisker, er rogalendingen blant de aller fremste innen sitt felt i landet. Det er gruntvannsarter på sandstrender, bryggekanter og svaberg som er spesialiteten, men Pedersen fisker etter alt som har finner.

Denne uken gikk turen nordover til Bud Camping i Møre og Romsdal, der målsetningen var å få dypvannsfisken skjellbrosme som art nummer 138. Dette klarte han fint allerede første fiskeøkt.

– Det ble mørkt før jeg kom meg utpå, for jeg måtte dra oppover 14-foteren min. Jeg har ikke båtførerprøven enda, så da kan jeg ikke kjøre båtene de har på Bud. Men fisket i mørket er bra det, så det var ikke noe problem, forteller Pedersen.

Rogalendingen måtte først gjennom noen brosmer, før han fikk en havmus som bifangst. Etter hvert tok strømmen seg voldsomt opp, og han hadde egentlig tenkt å gi seg for kvelden.

– Da jeg sveivet opp kjente jeg at det hang noe i andre enden, men det var så mye strøm at jeg ikke kjente noen napping. Det viste seg faktisk å være en skjellbrosme, og dermed var turen en suksess, forteller Pedersen.

Langefiske som backup

Skjellbrosmen hang nok høyt hos fiskeren selv, men det var en annen fisk som virkelig skulle gjøre turen til Bud minnerik. Onsdag var planen egentlig å fiske etter spisskate, været satte en effektiv stopper for disse planene. I stedet ble det et forsøk etter stor lange nærmere campen. Dette skulle vise seg å være et meget godt valg.

– Da jeg kom frem til plassen lå det tre yrkesbåter der, og de reiste ikke før det ble mørkt. Først da slapp jeg dreggen, og kunne begynne å fiske skikkelig. Det var mye vind, så å ligge på bakk var ikke noe særlig. På dregg gikk det likevel fint, forteller Pedersen.

Han sendte en halv makrell dandert med selvlysende Lightsleeves ned i dypet, og satte seg til å vente. Et lite kvarter senere var det full fleks i stangen, og fiskeren skjønte straks at her var det storfisk på gang.

– Den stod bare og stanget, og da den begynte å ta snøre på full brems, skjønte jeg at her måtte ting bare tas i rolig tempo, sier han.

Drakampen med kjempen i dypet ble seig, og at det ble fisket fra en 14-fots jolle i nokså hard vind, gjorde naturlig nok ikke jobben enklere. Sakte, men sikkert kom likevel fisken mot båten, og til slutt brøt en helt enorm lange overflaten. Pedersen fikk kleppen i fisken, lente seg bakover og halte av alle krefter til fisken lå i dørken.

Full båt

Den 14 fot store jolla var nå fylt til randen. En fisker, en stamp med ankertau og en fisk var nok til å få dette til. Pdersen prøvde å måle fisken i båten, men måtte gi opp. Han prøvde så å veie den, men måtte gi opp. Målebåndet var for kort og 23-kilosvekten gikk i error før halve fisken var klar av dørken.

– Jeg skjønte nok ikke helt hvor stor den var der og da, men jeg antok jo at den var nærmere 30 enn 20, forteller fiskeren.

Det hadde han evig rett i. Vel i land fikk han assistanse fra eierne av Bud camping. I fellesskap prøvde de først å veie fisken på en større vekt, men ingen hadde lange nok armer til å få løftet kjempelangen over bakken. Dermed måtte traktoren hentes.

Vel over bakken stoppet vekten på 37,3 kilo. Dette er en enormt diger lange uansett hvordan en vrir og vender på det. Likevel er det ikke vekten på fisken som er det villeste. Ved hjelp av to målebånd fikk Pedersen nemlig omsider målt lengden på langen, og den var utrolige 190 centimeter. Til sammenligning er den offisielle norgesrekorden på lange «bare» 182 centimeter. Denne var til gjengjeld tatt rett før gyting, og veide 46,2 kilo.

60 kilo før gyting?

Langene gyter på våren, og hva fisken til Pedersen kunne veid med full rogn om fire-fem måneder blir bare spekulering. 55-60 kilo er likevel ikke spesielt usannsynlig med tanke på hvor digre og tunge rognsekkene de store langene produserer er.

Uavhengig av dette er fisken Pedersen dro opp onsdag kveld høyst sannsynlig den lengste langen som noen gang er tatt på stang i Norge. At fiskeren selv er 170 centimeter på sokkelesten, gjør det hele enda mer stilig.

– Det er nok ikke så veldig mange som har fått lange som er lenger enn seg selv, gliser ett stykk meget fornøyd fisker, som samtidig passer på å takke fiskekompis Daniel Andersen for gode tips til fiskeplasser. 

Relaterte Innlegg

ForsideKategorierØnskelisteKontoKategorier
Søk