Sjøørretfiske

En god del av den norske sjøørretbestanden vandrer opp i ferskvann for å gyte om sommeren og høsten. Vinteren brukes derimot til å feite seg opp, både for fisken som har gytt og for den som ikke gikk opp i elver og bekker denne sesongen, såkalt gjeldfisk. Og det er i sjøen etegildet skjer.

I den kalde årstiden jakter ofte sjøørreten langs strender og over leopardbunn, altså sand med innslag av stein og vegetasjon. Er det kaldt i sjøen kan fisken gjerne gå litt dypere, og områdene rundt marbakkeknekken er ofte der en finner de største eksemplarene. Dietten om vinteren består nemlig i stor grad av tanglopper, strandreker, kutlinger, stingsild, brisling, tobis og småsild, alle byttedyr som i stor grad holder seg på nokså grunt vann.

Når det blir varmere i vannet trekker ofte sjøørreten ut på litt dypere vann. Her består føden i stor grad av fisk, og særlig brisling, sild og tobis er snadder for de hurtige og sølvblanke sjøørretene. 

I andre episode av sesong 4 av Fiskeskolen har Endre Hopland fått med seg salgssjefen i Seeberg AS, Morten Kroksjø, som rekkekamerat, og det er sjøørretfiske i sjøen med Søvik Auren-sluker som står på programmet.

Søvik Auren leveres i flere forskjellige fargevarianter og vekter. Slukene kan fiskes hurtig, men de egner seg også veldig bra til rolig innsveiving, noe som ofte er trikset på vinterstid. Og en aldri så liten spoiler alert: Dette trikset gjør susen så det holder…

I episode 11 av sesong 6 av Fiskeskolen har Endre Hopland og vår mann i nord, Rolf Andrè Lorentsen, tatt turen til Reisafjorden i Nord-Troms, der de store og sølvblanke sjøørretene jakter. Med i bagasjen er Prey-wobblere og Søvik-sluker.

Med Mattis Nyheim som kjentmann og båtfører, er både troen og viljen til å legge ned innsatsen på topp, til tross for 50-årsflom i alle omliggende elver, og kakaofarget fjord så langt øyet kan se.

Ta en kikk på de to filmene for å lære mer om sjøørretfiske, både fra land og fra båt:

Relaterte Innlegg

ForsideKategorierØnskelisteKontoKategorier
Søk