Synsbedrag gikk viralt – en halv million har sett klippet

Det hele begynte med en snap, og endte opp som en viral TikTok-video med en halv million avspillinger. Her er historien om hvordan absolutt ingenting kan få enorm oppmerksomhet.

Det er ikke alt som skjer på en fisketur en får med seg der og da, og det har skjedd flere ganger at artige ting har dukket opp mens jeg har redigert filmmateriale. Vanligvis er det snakk om små detaljer som gjerne frisker opp innholdet litt, for eksempel at en større fisk følger etter den mindre fisken som sitter på kroken.

Tidligere i vinter satt jeg og redigerte sjøisfiske-episoden til årets sesong av Fiskeskolen, en episode som ble spilt inn i mørket. Redigeringsprogrammet jeg bruker deler skjermen i fire, med det ferdigredigerte materialet oppe til høyre. Da jeg la opp et klipp der en lyr og en sypike blir dradd opp av hullet i isen, ble jeg oppmerksom på en stor skygge som tilsynelatende passerte langs iskanten.

Lurt av mitt eget hode

Ved første øyekast så dette ut som en kjempefisk av et eller annet slag, så jeg måtte blåse det hele opp i fullformat for å få bedre oversikt. Også nå så skyggen veldig merkelig ut. Jeg klarte ikke helt å se hva det var, men noe underlig var det. Jeg ble derfor sittende å kikke litt etter detaljer, etter hvert også rundt i hele bilderammen, og da jeg traff riktig sted å se, ble det hele veldig opplagt. Dette var slett ingen skygge, men den varme røyken fra min egen vinterpust, som blandet seg med isen og lyset på perfekt vis for å skape et skikkelig synsbedrag.

Når en vet hvor i bilderammen en skal se, er det ingen tvil om hva en faktisk ser. Når en ser på feil sted, og bare oppfatter noe som passerer, er det derimot veldig lett å bli lurt. Særlig på en liten skjerm. Og når en er innstilt på at det faktisk er noe stort som passerer der nede under isen, og en prøver å finne ut hva det kan være for noe, da låser en seg fort. Jeg ble lurt selv. Sikkert i to minutter og over syv-åtte avspillinger. Lurt av mitt eget hode.

Alle så det samme

Da jeg skjønte hva jeg faktisk så på, ble jeg litt skuffet. Samtidig så dette såpass underlig ut at jeg måtte sjekke om det bare var jeg som var på tulletur. En snap av situasjonen gikk ut til 86 fiskere, med påskriften «Hva i alle dagen var det der?». Omtrent uten unntak så alle det samme som meg på den vesle skjermen, og det haglet med forslag. Alt fra oter til håbrann ble foreslått, og snøballen rullet fint.

Bare en eneste av kontaktene mine tok synsbedraget på direkten. Heldigvis, og som ventet, var han sporty nok til å holde kjeft om det hele, slik at «mysteriet» kunne få gå sin gang. Tanken min etter all snap-responsen var nemlig vår nokså ferske TikTok-kanal.

Viralt

Som sosiale medier flest kan TikTok brukes til så mangt. Det er likevel liten tvil om at trender, utfordringer og generelt underlige ting er det som er klart mest populært. Å bruke TikTok som en sannhetskilde er så meningsløst som en får det. Dette er ren underholdning, og ikke noe annet. Det må en alltid ha i bakhodet, både når en ser på- og lager videoer for plattformen. Jeg smurte derfor godt på da jeg la ut isfiske-videoen hos oss, med både X-files-musikk og krigstype-fonter. Dette fungerte så det kostet etter.

TikTok når som kjent et internasjonalt publikum, så vi kjører både tekster og tagger på engelsk. Som en liten og nylig oppstartet kanal, har vi ikke det største publikummet enda. Filmsnuttene våre sees gjerne av 500-5000 personer, med noen unntak som er oppe på 10 000-, 20 000- og 30 000-tallet. Det ble raskt klart at denne videoen kom til å knuse alle rekorder. Det er nemlig mange TikTok-ere som ser noe stort under isen, og ganske snart haglet det med gode forslag.

Bare luft

Videosnutten ble også postet på vår YouTube-kanal og Facebook-side, og det hører med til historien at ytterligere noen få så at det her var snakk om pust, og ikke fisk. Men ikke mange. De aller fleste er trygge på at dette er noe stort, noe. Og da særlig på TikTok. Overraskende mange ser en stor muskie, altså gjeddefisken muskellunge, på jakt etter den vesle sypiken jeg løftet ut av hullet i isen. Dette er ekstra underlig siden muskellungen lever i Nord-Amerika. Og i ferskvann. En del ser også maller, stør, håkjerring, sel og min personlige favoritt: You can´t see me himself, John Cena! En må bare elske det.

Videoen gikk kjapt viralt, i alle fall i vår målestokk, og den er i skrivende stund sett av en halv million mennesker verden over. På det meste ble den sett over 200 ganger i sekundet. Slikt er moro, selv om det faktisk bare er luft en ser på. Bokstavelig talt…

PS: Klippet det er snakk om ser du i videospilleren under saken:

Relaterte Innlegg

ForsideKategorierØnskelisteKontoKategorier
Søk