Tobiskaos langs hele vestlandskysten – slik får du fisk i mylderet

Ikke siden 70-tallet har det blitt rapportert om så store mengder tobisyngel langs vestlandskysten som akkurat nå, og den store rovfisken følger etter.


– Det er veldig kjekt at dette nå ser ut til å gjenta seg. Tobisen er viktig mat for sjøfugl og annen fisk, og slike mengder som det nå rapporteres om sier også en god del om situasjonen i resten av økosystemet, sier havforsker Espen Johnsen ifølge Havforskningsinstituttet sine nettsider.

De siste ukene har enorme mengder tobisyngel altså inntatt kystlinjen og mange av fjordarmene langs hele Vestlandet, fra sør i Rogaland og hele veien opp til Møre og Romsdal. Dette har ført til voldsomme fiskekok, avisartikler og tendenser til Klondykestemning blant skue- og ikke minst fiskelystne vestlendinger.

Å få rovfisken som følger stimene til å ta andre ting enn tobis når det faktisk er dette den er omgitt av, er ofte en vanskelig oppgave. En kan riktig nok få fisk på nesten hva som helst i et mylder av jegere og byttedyr, men veldig ofte er det slik at de slukene og jiggene som vanligvis leverer, kommer til kort i et etegilde som dette. Da er gjerne gode råd dyre.

En varm anbefaling å ha med seg på tur i en slik situasjon, og for øvrig ellers også, er de minste Eddy Jelly-jiggene fra Eddystone. Disse er tilnærmet like tobisyngelen, men skiller seg akkurat såpass ut at rovfisken skjønner at dette antagelig er en fisk som ikke er helt i form, og derfor er et enkelt bytte.

Eddy Jellyene er lette og synker sakte. Med sin myke og elastiske kropp, og en totalvekt på bare elleve gram, er de ikke typiske langkastere. Med lett utstyr kommer en likevel et godt stykke ut dersom en fisker fra land. Så er det bare å la redskapen synke, for så å jigge seg innover igjen med rolige bevegelser og mange synkestopp. Ofte er det mens jiggen synker det smeller.

Det er likevel fra båt Eddy Jelly kommer best til sin rett, og da gjerne som opphenger med en tyngre jigg eller sluk i enden av snøret. Teknikken under dette fisket er å slippe et godt stykke  ut, gjerne helt til bunn om det er innenfor rimelighetens grenser, og så jigge seg rolig oppover i sjøen igjen. Husk å ta mange gode pauser underveis, slik at redskapen får synke igjen. Eddy Jelly fisker nemlig like bra på vei opp som på vei ned.

Dersom du vil ha litt mer tyngde i redskapen kan vi anbefale nyheten Eddy Jelly Jigeel, som kommer med et tyngre jigghode for lengre kast og bedre synkeegenskaper. Disse er litt større enn sin minste slektning, men dødelig effektive. Det noe smalere krokgapet gjør også Eddy Jelly Jigeel godt egnet til fiske inne i vegetasjon.

Navnet tobis er egentlig litt misvisende, da tobis faktisk ikke er en fiskeart. Derimot brukes det som fellesbetegnelse for de til sammen 18 artene av sil (må ikke forveksles med sild) som finnes i verdenshavene våre, hvorav fem i norske farvann.

Fisken i de massive yngelstimene som nå har inntatt vestlandskysten er ifølge Havforskningsinstituttet primært havsil, arten også den industrielle fiskeflåten stort sett konsentrerer seg om. Det er likevel ikke usannsynlig at det også er innslag av storsil, småsil, glattsil og uflekket storsil i mengden.

Hverken havsil, glattsil eller uflekket storsil er oppført med noen norgesrekord i Villmarkslivs offisielle norgesrekordlister, så akkurat nå har du faktisk en gylden mulighet til å skaffe deg en norgesrekord om du befinner deg vest i landet et sted. Dette forutsetter likevel spesialutstyr, da norgesrekorder skal være korrekt kroket i munnen for å telle.

Det sier seg nemlig selv at det ikke er lett å få så små fisker med så små munner som dette til å bite på sportsfiskeredskap, men umulig er det slett ikke. Det gjelder bare å fiske riktig og smått nok. Vi anbefaler et lite rekefragment på en Owner Gokusyo- eller Owner Shinhangetsu-krok. Det behøver heller ikke være dumt å ha med seg en lupe til selve egningen… Skitt fiske!Eddystone-jiggene og Owner-krokene finner du i Relaterte produkter under artikkelen. Alle kan kjøpes eller bestilles hos din lokale sportsfiskebutikk.

Relaterte Innlegg

ForsideKategorierØnskelisteKontoKategorier
Søk