– Bruk skikkelig utstyr som tåler stor fisk

Kato André Bøe og May Liza Johansen fra Stryn har nettopp lagt bak seg et skikkelig kveiteeventyr i Lofoten. Nå deler de sine beste tips.


Av: Endre Hopland

– Kveite kan en få overalt i Lofoten, og ofte der en minst venter det. Strømutsatte steder på 30-50 meters dyp, og gjerne topper med litt større dyp i nærheten, er likevel et veldig godt utgangspunkt. Vi fisker en del i sandrenner og på sandsletter, men det er slett ikke bare på sand kveitene holder seg, sier Kato André Bøe.

Selv er stryningen godt over middels interessert i sjøkart, og han er ikke flau over å innrømme at han kan bunnstrukturen fra Ballstad og ut hele Lofotarmen mer eller mindre utenat. Slikt kommer godt med når nye kveiteplasser skal letes opp. Det er likevel en annen ting enn sjøkartet som trekkes frem som den viktigste delen av forberedelsene, nemlig utstyret.

– Tips nummer en til alle som vil fiske kveite er utstyr, utstyr, utstyr! Ikke reis på kveitefiske med utstyr som ikke tåler å kjøre stor fisk. Kveitene blir enorme, og det er voldsomme krefter i sving når du har kveite i andre enden av snøret. Selv de små er råsterke, så her nytter det ikke med dårlig utrustning, sier han.

For tredje året på rad tok Bøe og Johansen inn på Hemmingodden Fishing Lodge i forrige måned. I år ble oppholdet på til sammen 16 dager, der ti i sin helhet ble brukt på sjøen. Seks av disse gikk utelukkende med til kveitefiske, og det ble etter hvert landet mange eksemplarer av targetarten. Tre fisker var mellom 130 og 140 centimeter lange (ca. 30-40 kilo etter tabell), mens de tre toppfiskene var 155, 160 og 190 centimeter (ca. 50-90+ kilo etter tabell).

– Til kveitefisket bruker vi Prey JigStick- (700) og Prey Spiraljigger-stenger (400), utstyrt med Prey Winder Triple PLDN 2-speed Narrow- og PLD 12 2-speed Narrow-sneller. På snellene har vi Lawson Compact4-braid i 0,32 multicolor og Prey Fluorcarbon-fortom i 1,2 millimeter. Dette er utstyr som virkelig tåler juling, sier en godt fornøyd Bøe, som selv fikk den største av kveitene.

Før årets tur til Hemmingodden hadde bøe kveitepers på 148 centimeter (45 kilo etter tabell), mens samboer Johansen, som opprinnelig kommer fra Tromsø, hadde tre kveiter på den eksakt samme lengden, 128,5 centimeter (27,5 kilo etter tabell). Begge to drømte om kveite på over 50 kilo under årets fiskeferie, og drømmene gikk altså i oppfyllelse.

–  At vi fikk fisk på over 50 kilo tre dager på rad er likevel helt sykt, og at en av de var hele 190 centimeter lang (91 kilo etter tabell) er en fantastisk bonus. Det var en vanvittig sprek fisk, og den hadde tre eller fire utras helt til bunnn, etter å ha tatt rett under båten på oppsveiv. Det tok 40 minutter fra hugget til May Liza kunne sette kroken i kveitekjeven, forteller Bøe.

Under kveitefisket varierer de to på å kjøre shad og agnfisk under kjølen. På shadfronten går det i Prey Halibut Target i diverse fargekombinasjoner, mens agnfisken rigges bak et Flyvende øye fra Lawson. Øvrig utrustning på agnriggen er Heavy Duty- splittringer fra Søvik, Stainless Steel-swivler (330) fra Søvik og Owner ST-66-treblekroker i størrelse 3/O og 4/O.

– Kveitene liker at det er litt bevegelse i agnet, og de jakter med synet. Litt vind eller god strøm er derfor å anbefale, slik at agnet flytter på seg. Er det vind- og strømstille, er det lurt å hjelpe til litt med motoren, sier Bøe.

– Vi er veldig fornøgd med utstyret vi fisker med. Nytt utstyr på denne turen var Prey JigStick (700) etter kveite. Dette viste seg å være en sykt god stang som vi trygt kan bruke videre på kveitefiske, og det går fint å lande enda større fisk på den enn de vi fikk. I likhet med Prey Spiraljigger er denne lett, kort og utrolig sterk. Når en fisker i flere dager i strekk, og mange timer på havet om gangen, er det veldig smooth med så lette stenger, sier Bøe.

Utenom kveitefisket ble det også tid til noen økter etter torsk og sei nord for berømte Nappstraumen. Også her ble det heftig snellemusikk da storsei på opptil 12 kilo inhalerte Søviksilda, Søvik Røst og Lunker-shader i forskjellige farger.

– På seien kjørte vi Prey Lightjigger- og Prey JigStick (300)-stenger i kombinasjon med DAM Quick- og Prey Winder PLD10-sneller. Dette er et fantastisk rått fiske som kan anbefales på det varmeste, forteller han.

At Hemmingodden og Lofoten har blitt en havfiskefavoritt for Bøe og Johansen, som begge har fisket siden de kunne gå men som virkelig fikk fart på hobbyen etter at de ble et par for syv år siden, hersker det liten tvil om. Det første året var de åtte dager på campen, i fjor varte oppholdet i 12 dager og i år ble det altså 16.

– Hovedgrunnen til dette er at interessen for å lage film har økt voldsomt det siste året. Vi synes det er veldig morsomt å filme, både under og over vann, og å sette sammen film fra opplevelser i etterkant. Da er det greit å ha noen ekstra dager for å få de opptakene en vil ha, sier Bøe.

Å lage gode fiskefilmer er ikke bare enkelt, men Bøe og Johansen legger mye arbeid og sjel i å få til et godt resultat. Dette inkluderer mange kamera, både i båten, i luften og under vann.

– Det går vekk mye fisketid når en lager film, men jeg synes det er verdt det. Jeg er mer eller mindre selvlært når det gjelder redigering, men jeg synes det er spennende å lage film og ikke minst viktig å vise folk der ute for en fantastisk kul hobby vi har, forteller han.

Sommerens store fiskehappening er over for Bør og Johansen, men allerede nå er nye prosjekter under planlegging. Havålsesongen er nemlig rett rundt hjørnet, og begge to gleder seg til årets første tur. Litt skikkelig dypvannsfiske og tilhørende filming står også på agendaen i løpet av høsten og vinteren, og bli ikke overrasket om det dukker opp flere flotte fangster fra de to.

PS: Filmen fra årets ekspedisjon til Lofoten ser du i playeren i toppen av saken.

Relaterte Innlegg

ForsideKategorierØnskelisteKontoKategorier
Søk