Emil landet størje på 200 kilo i løpet av 23 minutter

Selv om den råsterke makrellstørjen satte av sted i et 400 meter langt førsteutras, tok det bare 23 minutter fra hugget til fisken var sikret langs båtripen.


Av: Endre Hopland

Makrellstørje er fredet som sportsfisk i Norge, men som tidligere skrevet har Fiskeridirektoratet i år åpnet for at fire team bestående av dyktige og erfarne fiskere får jakte størje med stang, med intensjon om å merke og sette tilbake igjen de enorme fiskene. Morten Ruud, båten hans OffshoreHunter og et stort mannskap som deltar periodevis utgjør det en av disse teamene.

Så langt denne høsten har OffshoreHunter vært ute med stengene i området fra Bakkasund og nordover i rundt 140 timer, og i går ettermiddag fikk skipper og mannskap endelig uttelling for innsatsen.

– Vi dorget i et område der vi tidligere har sett bra med fisk, men denne gangen uten tegn til liv. Derfor satte vi kursen hjemover. Etter en liten halvtime så Bjørn Furre en størje hoppe 200-300 meter til styrbord. Vi satte da full fart mot fisken, og for første gang denne høsten holdt stimen seg i overflaten i mer enn 30 sekunder, forteller Morten Ruud, som i tillegg til Furre hadde med seg sønnen Emil Ruud som mannskap denne turen.

Les også: Lars skrev sportsfiskehistorie – fikk håbrann og størje på samme tur

Mens fiskene gikk litt dypere, tok karene en runde i området med spreaderbarene ute. Plutselig var fiskene i overflaten igjen, og skipperen fikk plassert spreaderbarene midt i stimen. Ruud rakk knapt å snu seg før den ene av barene forsvant i et kjempeplask, og 400 meter snøre ble flekket av en av de store snellene i hekken på båten.

Det var Ruud junior som tok stangen det hugg på, og før fisken stoppet hadde han rukket å få på seg seletøyet som kreves for å få opp torpedoer som denne.

– Taktikken vår var planlagt på forhånd, og vi var enige om å kjøre teknikk foran rå styrke. Derfor var bremsen relativt svakt stilt, og det første utraset gikk på syvkilosbrems. Da fisken stoppet jekket jeg opp bremsen til 15 kilo, og så kjørte vi etter fisken med 45-graders vinkel på snøret. Da fisken dykket bakket vi opp, slik at vi fikk vinkel igjen. Først da det var 40 meter igjen og fisken stod under båten, dro jeg bremsen opp på 26 kilo, og presset fisken til overflaten. Pappa tok leaderen og sikret fisken 23 minutter etter hugget, forteller Emil Ruud.

Selv har han god erfaring med stor og sterk fisk fra varmere strøk, men stor makrellstørje har han aldri tidligere hatt i enden av snøret.

– Jeg har fått 30-40-kiloser i Kroatia, men dette her var en helt annen idrett, sier han.

Fisken var nemlig 215 centimeter lang og i veldig godt hold. Dette tilsvarer en tabellestimert vekt på ca. 205 kilo. Fiskerne selv tror kanskje dette er litt høyt, og har selv satt vekten til ca. 180 kilo. Akkurat dette blir uansett bare av akademisk interesse.

MÅLING OG MERKING: Skipperen selv, Morten Ruud, måler makrellstørjefangsten fra vestsiden av Løno. (Begge foto: Privat)

For de som det siste minuttet har sittet og lurt på hva en spreaderbar er, så snakker vi her om det som i klartekst er et stort oppheng med gummiblekkspruter i samme farge, der den bakerste har en annen triggerfarge og krok under skjørtet. Fisken til Ruud falt for en hvit gummiblekksprut i en stim av rosa artsfrender, og ble landet ved hjelp av en Prey OffshoreHunter 130lb-unlimited-stang. Etter en uproblematisk merking langs båten, svømte kjempefisken fint av sted igjen med kraftige fraspark.

Til tross for at fisken var både stor og sterk, gikk ting altså likevel veldig greit. Dette er først og fremst takket være en lur taktikk og godt samarbeid om bord. Det hjelper også på at mannen bak roret har viet flere år av livet sitt til Big Game-fiske, og er blant de fremste i Skandinavia innen kunsten.

For fangstmannen selv kom hugget også i grevens tid. Han reiser nemlig hjem igjen til feil side av fjellet i dag, etter åtte dager på teambasen i Bakkasund. Bare tre av disse har vært fiskbare, slikt vanlig er på Vestlandet i september.

– Fisken hugg vest av Løno, og forhåpentligvis holder størjene seg i området også fremover. Det er nemlig meldt flott vær den kommende uken, og pappa fortsetter fisket så lenge det er observasjoner og forhold, forteller Ruud.

Som en liten kuriositet kan det ellers nevnes at Emil Ruud, som er oppvokst med tungt fiske på dypt vann i Langesundbukta, i fjor begynte å loggføre artene han har tatt på stang i Norge. Torsdag krysset han av makrellstørje som art nummer 47. For folk flest er det kanskje lusuer eller vederbuk som opptar 47. plassen på listen. Men ikke for Emil Ruud…

Relaterte Innlegg

ForsideKategorierØnskelisteKontoKategorier
Søk