Markus kikkfisket kjemperøye med akkar og Dividalsblink

Markus Danielsen Holmer fra Narvik har vært ute på røyejakt på et av de lokale godvannene, og det er vel fair å påstå at det ble en rimelig vellyket tur. 

Av: Endre Hopland

Det svømmer noen skikkelige røyegiganter i en del av vannene langt nord i kongeriket vårt, og det er gjerne fra isen en har best mulighet for å komme i kontakt med dem. Markus Danielsen Holmer fra Narvik kan denne kunsten godt, men fisken han nylig dro opp gjennom et hull i isen på egen hjemmebane var likevel så stor at han fremdeles har litt problemer med å fatte det.

– Synet av de store, hvite finnene under isen var nærmest uvirkelig, og skepsisen var stor hos røya. Til slutt ga den likevel etter, og glefset over akkarbiten. Og da gikk det unna, forteller Holmer, som også jobber med salg av blant annet fiskeutstyr hos Sport1 Narvik.

Isfiske etter røye i Finnmark er ofte veldig visuelle greier, der fiskeren ligger på isen og kikker ned i det grunne vannet, og røyene kommer sigende forbi rett foran ens egen nesetipp. Denne turen var det altså en virkelig koloss som skulle komme svømmende.

– Oppsettet besto som vanlig av den største Dividalsblinken i fargen kobber/rød, Søvik Waterlight i grønn og en opphengsflue, siden man aldri vet helt sikkert hva storrøya foretrekker! Snøret var nylon på 0,40-millimeters nylon, og det skulle jeg virkelig få bruk for denne gangen, melder en rimelig fornøyd fisker.

ALle som har fisket røye vet at dette er fisker med mye muskler og innsats innabords. Disse egenskapene forsterkes vanligvis proporsjonalt med fiskens størrelse.

– Kreftene i en så stor fisk er enorme, og alt snøret ble revet ut av snella helt inn til knuten, i det første utraset. Jeg måtte bare holde igjen for alt det var verdt. Jeg var helt sikker på at noe ville ryke, men jeg fikk snøret inn igjen. Så skjedde det samme en gang til, men også denne gangen fikk jeg inn igjen snøret, sier han. 

(Saken fortsetter etter bildet)

Etter hvert ble kjempefisken mer og mer utslitt, og til slutt la den seg inntil hullet i isen. 

– Problemet nå var diameteren på hullet. Det var 150 millimeter, men fisken var for stor til å få plass. Etter mye knoting klarte vi likevel å få dratt fisken opp på isen, og det var først da vi skjønte hvor stor den faktisk var. Vanvittige 5,65 kilo, forteller Holmer.

Om fiskeren var litt målløs da røya var sikret, sitter superlativene løst når nå opplevelsen har fått sige litt inn.

– En uvirkelig opplevelse, helt rått, magisk, surrealistisk og fantastisk! Dette kommer vi aldri til å glemme!

Relaterte Innlegg

Nyheter

Ny Dividalsblink

Klassikeren Søvik Dividalsblinken WL 70 mm kommer i år i en ny utgave i tillegg til den tradisjonelle. Tre forskjellige blinker kan nå bestilles med

Read More »
ForsideKategorierØnskelisteKontoKategorier
Søk