På den syvende dagen hvilte vår herre, men Marius fisket videre

Etter åtte dager uten et eneste napp, smalt det omsider til i D-Fender-stangen til Marius Iversen. Da ble det også klart at ventingen ikke hadde vært forgjeves.

Av: Endre Hopland 

– Det er helt fantastisk å lykkes med slike satsinger, og det er dette som er selve essensen med specimenfisket. Det å bruke mye tid på forberedelsene og å ha trua på det en driver med selv når det er tregt. Da blir følelsen magisk når man lykkes. Jubelbrølet og gledestårene som presser på når drømmefisken ligger i håven kan nesten ikke beskrives. Slikt må bare oppleves, sier Marius Iversen etter at han i helgen landet sitt livs ørret i et vann i Femundstraktene.

43-åringen fra Larvik er en meget dedikert specimenfisker. Det vil si at han går målrettet etter store eksemplarer av enkeltarter, og det er i all hovedsak meitefiske han bedriver. Karpe og gjedde har i mange år hatt hovedfokus, men etter at han begynte å satse etter storørret i fjor, har dette blitt en ny besettelse. I helgen fikk han altså full uttelling for innsatsen.

 Ting tar tid

– Jeg begynte så smått å sniffe på ørretmeite i fjor, med et pent eksemplar på 2.64 kilo tatt på duppfiske med sik som beste resultat. Det var likevel i år at jeg hadde bestemt meg for å satse skikkelig. Etter en del research bestemte jeg meg for å legge ned flest timer i et vann i Femundstraktene der det har blitt tatt en del storørret på opptil 7-8 kilo tidligere. Ørretene jeg hadde sett bilder av så helt fantastiske ut, med en kondisjon som middels julegriser, så jeg var giret på å komme i gang, forteller Iversen.

Problemet ned slike idiotsatsinger er alltid tidsbruken. Skal en lykkes må en nemlig regne med å legge mange timer ved vannkanten.

– Akkurat det er ikke alltid like enkelt med en jobb som krever masse og ungdom i huset. Jeg hadde den første turen opp her i månedsskiftet juni/juli. Da fisket jeg i fem dager uten et napp. Jeg bikket helt sikkert 35 timer effektiv fisketid. Slikt kan ta motet fra folk, men det gjelder altså å ha trua på det en holder på med, sier Iversen.

 K-faktor på 1,55

Tur nummer to til dette vannet ble altså nå i helgen, og på samme måte som sist var både fredagen og lørdagen helt fullstendig steindøde. Søndagen skjedde det også lite, men utpå ettermiddag ble det omsider liv i duppen der ute.

– Det kan dra på en stor gjedde når en fisker på denne måten, men jeg skjønte straks at her var det snakk om en skikkelig ørret. Fisken tok nemlig 50-60 meter snøre i det første utraset, og da den gjorde noen skikkelige hopp 150 meter ute, var jeg ikke i tvil. Det ble en heftig kamp med flere sugende utras, men til slutt gled fisken fint inn i håven, forteller han.

Vel oppe på avkrokingsmatten ble fisken mål til 72 centimeter og veid til fantastiske 5,8 kilo. Det betyr en k-faktor på smått ubegripelige 1,55. Etter noen kjappe bilder fikk den grove sikspiseren returnere der den kom fra.

 Lokalkunnskap

– Det er mange vann med stor ørret i Norge, men bildene jeg hadde sett av noen av ørretene i dette vannet, gjorde at det meste av tilgjengelig tid i år ble lagt hit. Makan til ørretkubber skal en lete lenge etter. Specimenfiske handler om dedikasjon og målrettet fokus, og jeg hadde forbannet meg på at jeg skulle ha en av de store i dette vannet, uansett hvor håpløst det etterhvert føltes. Nå er jeg veldig fornøyd, sier Iversen.

Før satsingen tok til, brukte han mye tid på studering av dybdekart og på å finne ut hvor byttefisken står i vannet til hvilken tid av året. Å snakke med de lokale er også en god metode for å komme nærmere drømmefisken. I slike vann er nemlig all lokalkunnskap gull verdt.

– Når researchen var gjort, handlet det for min del om å finne ut akkurat hvor jeg skulle satse og hva jeg skulle fiske med. Jeg hadde bestemt meg for duppmeite, og siden all rovfisken i hele dette området stort sett jakter på sik, ble dette det naturlige agnvalget. Jeg fisket ellers med 1,75-punds MAD D-Fender-stenger fra DAM, sier Iversen.

 – Norges råeste på ørretmeite

Han passer samtidig på å rette en stor takk til Svein Inge Stangenes hos Turfiskern AS i Hokksund.

– Han er uten tvil Norges råeste på ørretmeite, med en merittliste på storørret lang som et vondt år. En stor inspirasjon for meg, og han har ekspertise og alt av utstyr for de som måtte være interessert, forteller han.

Så hvordan topper en fangst som dette? Marius Iversen har svaret.

– Det må jo bli med en enda større en. De finnes, både i dette vannet og i mange andre vann i Norge, men jeg har lært meg at det er ikke bare er å hente de. Det krever innsats, tid og flaks for å lykkes, sier han.

Relaterte Innlegg

ForsideKategorierØnskelisteKontoKategorier
Søk