Slo fire norgesrekorder i løpet av samme fisketur

Sommerens fisketur til Finnmark kommer nok til å sitte friskt i minnet til artsfiskerne Gjermund D. Nomeland, Stewen Dale og Johan Svensson i lang tid fremover.

Av: Endre Hopland

Arts- og specimenfiske har lenge vært populært på verdensbasis, og siden tusenårsskiftet har også interessen vokst betraktelig her til lands. Kort fortalt handler dette fisket om å få så mange forskjellige arter på stang som mulig innenfor landegrensene våre.

De mest dedikerte artsfiskerne fører lister hos det veldrevne nettstedet artsfiske.com, som etter hvert også begynner å bli en meget god databank for fisk tatt på sportslige metoder i Norge. Nettstedet opererer også med et eget poeng- og medaljesystem, slik at store eksemplarer av de forskjellige artene flytter fiskeren høyere opp på listene og i sammendraget.

Den interne konkurransen er det mange som synes er moro, men innad i miljøet er det likevel en uskreven regel som sier at artslister først og fremst er personlige, og at en absolutt ikke trenger å konkurrere mot noen dersom en ikke ønsker det. Poenget er kort og godt å prøve å lure så mange forskjellige arter som mulig til å spise agnet du serverer. Og jo lengre listen din blir, jo vanskeligere blir det å fylle på den.

163 arter tatt på stang i Norge

I Norske farvann er det registrert rundt 330 forskjellige fiskearter, innlandsfisk og sjeldne sommergjester inkludert. Mange av disse er veldig små, lever på utilgjengelige steder, er fredet eller har andre momenter knyttet til levesettet sitt som gjør de tilnærmet umulig å fiske på. Det er regnet som sannsynlig at kanskje opp mot 200 forskjellige arter kan fanges på stang i norske farvann per i dag, men minst 50 av disse faller innunder kategorien «fisker ingen vanlige mennesker har hørt om, eller vet sikkert hvordan skal fanges».

I artsfiske.com sine lister er det registrert 163 forskjellige, norske fiskearter. Dette inkluderer rariteter som langhalet langebarn, isgalt og marmorert berguer. Opp med hånden om du har hørt om noen av disse, liksom. Den fiskeren med flest registreringer er Asgeir Alvestad (144), og i databasen, som per dags dato teller til sammen 1288 medlemmer, er det 53 fiskere som har registrert mer enn 100 arter.

Innad i det norske artsfiskemiljøet er det også flere klubber, blant annet Artsfiske Kristiansand. Dette er en kompisgjeng med base på Sørlandet, som i ulike konstellasjoner drar på fisketur sammen. I juli var det altså Gjermund D. Nomeland, Stewen Dale og Johan Svensson som tok den lange turen til en av Finnmarks kalde fjordarmer for å jakte på nye arter. Og for en tur det ble.

– Hovedmålet med turen var å få krokulke og tverrhalet langebarn, to småarter som lever på ganske dypt vann, primært i arktiske strøk. Vi hadde også forhåpninger om at det skulle gå an å lure opp en nordlig ålebrosme eller to, og dersom vi var riktig heldige, kanskje også en tiskjegg, forteller Gjermund D. Nomeland.

Finnmark-invasjon

Dersom du som vanlig fisker ikke har hørt om noen av de overnevnte artene, skal du ikke føle deg veldig dum. Fisket det her er snakk om er nemlig rimelig sært. Targetartene på denne turen veier nemlig ikke mer enn fra noen få gram og opp til noen titalls. Og de fiskes gjerne på over 100 meters dyp.

– Vi kjørte myke stenger med 4000-sneller og tynt snøre, utstyrt med slep og Owner Mosquito-kroker helt ned i størrelse #14. Disse egnet vi med blåskjell, strandsnegler, råreker og kokte reke, og fisken var med på leken fra starten av, sier Nomeland.

Etter at artsfiskepionerene i Nidaros kystmeitelag (NKML) fylte landets aviser med oppslag om snåle småfisker fra dypt vann i fjor sommer, har fjordarmene i Finnmark blitt rimelig hyppig besøkt av de mest dedikerte artsfiskerne i landet. Dette har resultert i et knippe nye stangfangede arter i databasene til artsfiske.com, og mange nye kryss i listene til både gammel og ung.

Tiskjegg x3

De fleste av artene det er snakk om er altså små, men for en artsfisker er det ikke størrelsen som teller. Det vil si, store småfisker er alltid stas, og det var altså mange slike karene fra Sørlandet lurte til hugg under turen nå i sommer.

– Allerede under den første økten fikk alle tre hver sin tiskjegg, en art som før dette bare var tatt på stang en gang tidligere. Dette hadde vi virkelig ikke forventet, og stemningen ble deretter. Stewen hadde ellers som mål å få glattulke, en art Johan og jeg fikk da vi besøkte Svalbard tidligere i år. Dette gikk veldig greit, og mange eksemplarer dukket opp, forteller Nomeland.

Før vinden tok seg opp i slutten av den første fiskeøkten, hadde de tre fiskekompisene landet et helt kobbel med det artsfiskere flest vil karakterisere som drømmearter. Både krokulke, tverrhalet langebarn, tiskjegg, nordlig ålebrosme og glattulke var om bord i båten.

Fire norgesrekorder

I løpet av de neste dagene ble det også tatt enda flere og større eksemplarer av de fleste av disse artene, og da endelig status ble gjort opp, var det klart at Svensson hadde sikret seg nye norgesrekorder på både krokulke (36 gram) og tiskjegg (13,45 gram), mens Nomeland hadde slått de gjeldende norgesrekordene på tverrhalet langebarn (9,25 gram) og nordlig ålebrosme (176,97 gram). På sistnevnte art hadde faktisk også Dale norgesrekorden en liten stund (155 gram), men før nesene ble vendt sørover igjen, slo altså kameraten til med et enda større eksemplar.

– Vi hadde jo et håp om godt fiske da vi reiste oppover, men vi så det egentlig som litt urealistisk at vi skulle klare å få alle de fire targetartene oss imellom i løpet av hele turen. At alle tre klarte samtlige arter er helt vilt. Det hadde vi ikke våget å drømme om engang. Vi er mildt sagt fornøyde, forteller Nomeland.

Utenom de små raringene på dypet, ble det også testet en del etter den svartelistede pukkellaksen, en art som år etter år invaderer elvene i Finnmark. Både Nomeland og Dale fikk hvert sitt eksemplar, og reiste dermed hjem fra Finnmark med henholdsvis fem og seks nye artskryss. Svensson ble stående på sine fire.

 Mye forarbeid

Nomeland er fullstendig klar over at dette fisket faller innunder kategorien for spesielt interesserte, men forsikrer at det ikke er vanskelig å finne motivasjon til å reise hele landet på langs for å fiske råtapeiser.

– Alle i klubben vår har alltid hatt en stor fascinasjon for fisk og fiske, og det å gjøre forarbeidet med for eksempel av forskningsrapporter, studering av sjøkart og forberedelser av takkel er nesten halve turen. Når dette også gir resultater er det fantastisk moro, sier han.

På denne turen så var det ekstra fokus på detaljer. For å fiske effektivt på småarter på over 100 meters dyp er det nemlig flere faktorer en må å ta hensyn til.

– Agnvalg er alltid et spørsmål, og her forsøkte vi mye forskjellig. Vi valgte blant annet å bruke så lette søkker vi kunne tillate oss for å ikke potensielt skremme fisk. Vi satte også høye krav til kroker. De minste variantene fra Owner er sylskarpe og kroker utrolig bra. Samtidig er de sterke nok til å tåle potensielt større agntyver som for eksempel kongekrabber, som vi faktisk fikk besøk av flere ganger på denne turen, forklarer han. 

Rekorder for fall

De fire norgesrekordene synes Nomeland er moro, men ellers har han et veldig avslappet forhold til det hele.

– Det er naturligvis veldig gøy, men så må en også huske på at dette er arter veldig få fisker etter. Rekordene står nok ikke så altfor lenge, for jeg regner med at det er flere og veldig dyktige artsfiskere som skal nordover neste år, sier Nomeland, som nå står bokført med 135 forskjellige arter på stang i Norge, noe som plasserer han på fjerdeplass på topplisten til artsfiske.com.

Svensson er på sin side oppe i 126 arter, mens Dale har registrert 115. Da hører det også med til historien at sistnevnte knapt visste frem og tilbake på en fiskestang for bare to år siden.

Fersking med 115 arter

– Jeg kunne kanskje navnet på ti fiskearter da jeg ble med Gjermund på tur for første gang, men jeg er utrolig glad for at jeg ble hektet på dette. Artsfiske er jo helt fantastisk ettersom det er så mange ulike fiskemuligheter. Man blir aldri lei, da det alltid er noe å satse etter og det alltid er noe gøy å fiske på, selv om det er arter man allerede har fra før av, forteller Dale.

Selv hadde han 101 arter da vi tok fatt på 2019. Målet før året er omme er å ha nådd 120.

– Jeg er storfornøyd med Finnmarksturen, og veldig motivert for å jakte videre på enda flere arter. Nå gjelder det bare å fortsette å gnu på, og forhåpentligvis blir enda flere kule fisker landet, sier han.

Artsfiske Kristiansand sin egen rapport fra turen kan for øvrig leses her.

Relaterte Innlegg

ForsideKategorierØnskelisteKontoKategorier
Søk