Fantastisk start på størjefisket: – En helt ubeskrivelig følelse

I løpet av den første uken med stangfiske etter makrellstørje langs norskekysten, har tre forskjellige team landet hver sin fisk.


Den norske totalkvoten på makrellstørje er i år satt til 312 tonn. Av disse er ett tonn satt av til merk- og slipp, mens fem tonn er reservert et historisk rekreasjonsfiske. Til sammen 24 team er godkjente for å delta i stangfisket etter verdens sterkeste fisk, hvorav 18 kan fiske både på merk- og slipp-kvoten og på rekreasjonskvoten.

Inntil de fem tonnene er fisket opp, kan hver båt høste en fisk. Disse størjene, som altså uansett hadde blitt høstet som en del av den norske totalkvoten, bidrar med viktige vevsprøver til Havforskningen, mens det øvrige kjøttet fordeles på teamet som fanget fisken. Videredistribusjon av dette er ulovlig.

I løpet av den første uken med aktivt stangfiske etter makrellstørje, landet både Team Blega Southern Tuna, Team Abu Technotroll og Team Big1 hver sin makrellstørje. De to første fiskene ble tatt i Skagerrak, og begge fangstene ble høstet fra rekreasjonskvoten på fem tonn. Den tredje ble tatt på Mørekysten, og etter en kamp på i underkant av tre kvarter, ble fisken sikret langs båtripen, tagget med et floymerke og satt uskadd tilbake igjen.

– Vi har sagt helt fra starten av at dersom vi fikk fisk så skulle denne settes tilbake igjen, og at vi heller kunne ta årets siste fisk med oss til land. Vi er jo sunnmøringer, og vi har ord på oss for å være gnitne og grådige, men i denne settingen her er det ikke snakk om noe annet enn å være veldig seriøse. Vi ønsker å vise at vi kan bidra til prosjektet på en god måte, forteller Jørgen Mek, en av seks mann i Team Big1, etter å ha landet, tagget og satt tilbake en makrellstørje på 240 centimeter. 

Hos Team Big1 hugg det etter ti minutters fiske, og karene skjønte knapt hva som skjedde. Fisken tok 600-700 meter snøre i første utras, og like etter takket den for seg.

– Vi stod slukøret igjen, men var heldigvis snartenkte nok til å la den andre stangen fiske videre. Og så hugg det faen meg igjen. Denne gangen gikk det bedre, og det var en helt ubeskrivelig følelse da dette massive dyret kom opp bak båten med kroken i kjeften, forteller Mek.

Han legger ikke skjul på at både han selv og resten av teamet, under ledelse av Tommy Jansen, fremdeles svever ganske høyt etter å ha fisket det som etter alt å dømme er den første stangfangede makrellstørjen fra Mørekysten i moderne tid, kanskje også noen gang. Og fisken ble tatt på en Prey Offshore Hunter 130lb+, samt Lawson Compact 8 Tuna Braid i 0,58.

– Redskapen fungerte veldig bra. En helt fantastisk opplevelse. Nå gleder vi oss til å komme oss utpå igjen, sier Mek.

Samtlige fisker som er tatt så langt i fisket hugg under trolling med spreaderbar, et stort oppheng med krokløse gummiblekkspruter i samme farge, med en krokutstyrt gummiblekksprut i en annen triggerfarge i enden.

Relaterte Innlegg

ForsideKategorierØnskelisteKontoKategorier
Søk