Laksefisker Jonas (7) har fått innvilget skolefri 1. juni – nå skal han lære andre å fiske laks

De fleste andreklassinger her til lands går i disse dager rundt og gleder seg til sommerferie. Jonas Hamre derimot, han teller ned til lakseåpningen 1. juni. Og skolefri er allerede innvilget.

– Vi hadde et foreldremøte på skolen for en stund siden, og da var det aller viktigste for Jonas at vi skulle be om fri til lakseåpningen. Det syntes både far og skolen var positivt, og søknaden ble innvilget, gliser pappa Gunnar Fjellstad, som selv er nordlending men har fisket laks i Trøndelag siden midt på 2000-tallet.

For andreklassingen fra Lyngdal kan ikke mai passere raskt nok. Han er klar som et egg for sin fjerde sesong i Stjørdalselva i Trøndelag, der han de tre foregående årene har landet hele ti laks, inkludert persen på pene syv kilo. Denne var nesten like lang som fangstmannen selv.

Laksebasillen ble han bitt av allerede som femåring, og siden den gang har han altså ikke sett seg tilbake. Det blir en del sjøørretfiske hjemme i Lyngdal-området i tillegg, men det er altså laksefiske det virkelig dreier seg om.

Jonas Hamre med en av sine mange laks fra Stjørdalselva.

– Det er bare veldig gøy å fiske laks. Skikkelig spennende, og særlig når jeg får napp, forteller Jonas, som stort sett gjør hele jobben selv, utstyrt med sin egen 13-fots Lawson Atlantic Salmon-stang, og selvsagt under overvåkning av pappa.

Senior kan fortelle at han selv og Jonas er to av ti fiskere på valdet de leier i Stjørdalselva. Her kan de fiske hele sesongen igjennom, men reiseveien fra Lyngdal er såpass lang at det vanligvis blir med tre turer nordover for året.

– Det er veldig gøy med Jonas sin interesse, og han er utrolig flink å ta til seg det andre fiskere forteller. I tillegg har han enorm tålmodighet. Disse tingene er nok avgjørende for at han får laksefisket så godt til, sier han.

Da Jonas fikk sin største laks, begynte fiskeøkten klokken kvart over fem om morgenen, og han gav seg ikke før klokken åtte om kvelden. Alle som har hatt en rastløs syvåring i hus vet at det er en prestasjon det står enorm respekt av. Da er det ekstra moro at innsatsen ble kronet med suksess.

Jonas med rekordlaksen på syv kilo.

Så, hva er hemmeligheten bak det gode laksefisket? Utenom tålmodigheten og de gode rådene, selvsagt. Gjør du noe de andre ikke gjør, Jonas?

– Vi fisker mest med mark, og så litt med sluk og wobbler. Det jeg gjør er at jeg tar korte kast. Jeg har sett mye på elva, og hvor fisken hopper, og det er nesten alltid nært land. Det er mange som skal kaste så langt de klarer, men det gjør ikke jeg. Og slik får jeg fisk, forteller han.

Den unge storfiskeren gjør det klart at han ønsker at enda flere unge skal begynne med laksefiske, og selvsagt også få fisk. Dette er grunnen til at han villig deler av sine egne erfaringer. Faktisk er dette så viktig for ham at far og sønn skal holde kurs i laksefiske for barn og nybegynnere nå i juni.

– Det blir i Mandalselva, der jeg skal stå for teorien, og Jonas skal vise den praktiske fiskingen. Kurset er for alle, og det er ingen aldersgrense. Fokuset vårt blir å vise hvordan laksefiske fungerer i praksis, og så er det viktig at vi får frem at alle kan fiske laks. Det er ikke slik at det er for noen få, og må koste millioner, sier Gunnar Fjellstad.

Laksesesongen 2022 tjuvstarter i noen av landets elver allerede 15. mai, men det er altså 1. juni som er den offisielle åpningsdatoen i majoriteten av elvene våre. Da kommer Jonas til å være klar ved bredden, og hva årets personlige målsetning er hersker det ingen som helst tvil om.

– Jeg skal få større laks enn pappa. Rekorden hans er 9,1 kilo, så den skal jeg prøve å slå i år, gliser han.

Jonas Hamre er klar for sin fjerde sesong i Stjørdalselva.

Relaterte Innlegg

Nyheter

Ny laksespinner med UV-lakk

Laksespinnerne fra Søvik har mang en blankfisk på samvittigheten. I år utvides laksespinnersortimentet til Seeberg med nyheten Søvik Atlantic Salmon Spinner. Spinnerfisket etter laks er

Read More »
ForsideKategorierØnskelisteKontoKategorier
Søk